Due Diligence

Due Diligence – eredeti jelentése “Kellő Gondosság” – a kifejezés az Amerikai Egyesült Államok 1933-as érékpapír törvényéből ered. Az elmúlt évtizedekben a Due Diligence nagy “karriert” futott be, napjainkra több területre kiterjedő átfogó vizsgálatot jelent, amely többek között felöleli az adott társaság működéséből, vezetői és tulajdonosi hátteréből adódó potenciális biztonsági és egyéb kockázatok felmérését, elemzését, a vezetői/befektetői taktikai és startégiai döntéshozatal javítása érdekében.

A Due Diligence a befektetési folyamat azon szakasza, amikor a tőkét juttató fél a célvállalat vezetői által szolgáltatott információkat részletesebb elemzés alá vonja. A Due Diligence Audit jellemzően vállalatfelvásárlást, vagy kockázati és magántőke befektetéseket előz meg. Keretében a felvásárló megvizsgáltatja a célpont belső és külső környezeti állapotát meghatározó tényezőket, a hatóságokkal folytatott ügyeket, valamint átvizsgál a témával kapcsolatos minden iratot és rendelkezésre álló információt.

A Due Diligence Audit célja, hogy a vásárló betekintést nyerjen a célponttal kapcsolatban fennálló környezeti problémákba, költségekbe, ezáltal megelőzze későbbi felelősségre vonását és a nem várt költségek felmerülését.

Referenciák